ВЛАСНІ ІМЕНА В РОСІЙСЬКІЙ, УКРАЇНСЬКІЙ ТА БЕЛАРУСЬКІЙ АНТРОПОНІМІЧНИХ СИСТЕМАХ, ЩО УТВОРЕНІ ВІД ЛАТИНСЬКОЇ НАЗВИ НА ПОЗНАЧЕННЯ РОСЛИНИ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.18524/2410-3373.2019.22.201680

Ключові слова:

російська мова, українська мова, беларуська мова, власна назва, латинська мова, рослина

Анотація

Анотація. З історичних причин вплив різних зарубіжних культур можна спостерігати на прикладах слов'янських країн, які залишали постійні сліди протягом століть не лише в своїх мовах, але і в їх антропонімічних системах.
Мета цієї статті — представити повний перелік східнослов'янських особистих імен, похідних від латинського антропоніму, що позначає рослину, а також їх початкове значення. Об'єкт статті — російські, українські та білоруські назви. Предметом дослідження становлять російські, українські та білоруські антропоніми з латинським походженням із основним значенням «рослина» або його плоди чи квітка. Основні методи, що були використані, є метод лексикографічного вийнятку та метод етимологічного аналізу. Виявлення основного апелятиву є вельми важливим, оскільки його значення зазвичай не дуже зрозуміле для простого народу і це спричиняє появу так званої «народної» етимології. Практична цінність полягає в тому, щоб зробити досліджувані назви більш популярними і внаслідок цього якось запобігти їх зникненню зі східнослов'янських антропоніміконів.

Посилання

Biryla, М. V. (1966) Беларуская антрапанімія, т. 1 [Belarusian anthroponymy, vol. 1]. Minsk, Navuka i tehnika.

Biryla, М. V. (1982) Беларуская антрапанімія, т. 2 [Belarusian anthroponymy, vol. 2]. Minsk, Navuka i tehnika.

Dvoreckij, I. H. (1976). Латинско – русский словарь [Latin-Russian Dictionary]. Moskva, Russkij jazyk.

Kovachev, N. (1987). Българска ономастика [Bulgarian Onomastics]. Sofija, Indeks 80.

Cooper, J. К. (1933). Илюстрована енциклопедия на традиционните символи [An Ilustrated Encyclopedia of the Traditional Symbols]. Sofija, Petăr Beron.

Petrovskij, N. A. (1955). Словарь русских личных имен [A Dictionary of Russian Personal Names]. Moskva, Sovetskaja enciklopedija.

Skripnik, L. G., Dzjatkovskaja, N. P. (1986). Власнi iмена людей [Personal names]. Kiiv, Naukova dumka.

Superanskaja, A. V. (1998). Словарь русских личных имён [A Dictionary of Russian Personal Names]. Moskva, Izdatel’stvo AST Издательсvo AST.

Trijnjak, I. I. (2005). Словник украïнських iмен [A Dictionary of Ukrainian Names]. Kiiv, Vidavnictvo Dovira.

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-04-27

Номер

Розділ

Статті