СПЕЦИФІКА АНГЛОМОВНИХ ВІРТУАЛМІФОТОПОНІМІВ. - Карпенко, Олена Юріївна; Варбанець, Тетяна Вікторівна (Записки з ономастики, 2020)
Вступ. У пропонованому дослідженні охарактеризовано сучасні комп’ютерні ігри з лінгвістичного, а саме ономастичного, напряму, зокрема, вивчаються різні аспекти пропріальної лексики, а саме мотиваційні особливості через призму психоментальних операцій, які відбуваються при її утворенні, та їхня роль в електронному дискурсі комп’ютерних ігор, отже, дослідження належить до когнітивно-дискурсивної парадигми. Метою дослідження є встановлення загальних тенденцій англомовної номінації об’єктів віртуальних світів комп’ютерних ігор. Об’єктом дослідження є англомовний онімний простір сучасних комп’ютерних ігор. Предметом дослідження є структурно-семантичні особливості віртуалміфотопонімів в електронному дискурсі комп’ютерних ігор. Матеріал та методи. Матеріалом дослідження послугували 300 віртуалміфонімів, дібрані методом суцільної вибірки з популярних англомовних ігор різних жанрів. Під час дослідження використовувалися методи, які є найбільш вживаними в сучасних ономастичних розвідках: загальнонаукові, як-от індукція та дедукція, аналіз та синтез, для створення дослідження, яке б відповідало стандартам світової науки; загальнолінгвістичні: описовий, таксонімічний та структурний, щоб класифікувати й впорядкувати матеріал; а також мотиваційний аналіз для реконструкції мотивів номінації онімів. Було також використано кількісний метод з метою узагальнення і квантифікації результатів дослідження. Результати. Було схарактеризовано такий новітній напрям в ономастиці, як віртуалміфоніміка, і описано віртуалміфотопоніми в електронному дискурсі комп’ютерних ігор, а також окреслено функційні й мотиваційні особливості віртуалміфотопонімів. Висновки. Було визначено, що до основних функцій віртуалміфотопонімів належать: розділення внутрішньоігрового досвіду гравця на сегменти для полегшення орієнтації в просторі й часі гри, а також полегшення комунікації між гравцями, символічна й стереотипізаційна, щоб підтримати атмосферу гри. Щодо мотиваційних особливостей віртуалміфотопонімів, домінують такі типи мотивації: змішаний (38%), зокрема, додавання пропозиційного компоненту до оніма з невідомою чи асоціативною мотивацією, та пропозиційний (31%), що слугують створенню самопояснювальних назв, та асоціативний (25%), який є вираженням креативної свободи розробників та іноді слугує виконанню символічної функції.